Fins a 57 municipis estan ja afectats a la Comunitat Valenciana, afectant el brot greument a diverses comarques d’Alacant

Detectat el passat 19 de febrer el sisè brot de Xylella fastidiosa en la Comarca del Comtat, Vicenta Jiménez, la nostra senadora d’Units Podem per Alacant urgeix al Govern a revisar els seus plans, tenint en compte que l’estratègia de contenció i eradicació de la plaga està fallant. La senadora ha requerit al Govern informació relativa a les actuacions realitzades per TRAGSA (empresa estatal encarregada de gestionar problemes fitosanitaris).

La senadora alcoiana ha registrat també una bateria de preguntes dirigida al Govern perquè explique si “incentiva algun tractament alternatiu a l’actual, consistent en l’eradicació i crema de les plantes afectades” i que, no obstant açò, tal i com el recent brot demostra, no està oferint resultats satisfactoris. “Exigim al Govern la màxima coordinació entre totes les administracions per a garantir que els protocols d’eradicació funcionen correctament”, planteja Jiménez, qui també exigeix “esforços per a investigar un tractament alternatiu davant una plaga que amenaça seriosament a un sector tan important en termes econòmics per a la Comunitat Valenciana”.

Des del Cercle de Podem Alcoi estem preparant una trobada amb la “Plataforma d’afectats per la Xylella” del País Valencià i amb els col·lectius d’agricultors afectats. Com afirma el nostre company Aarón Ferrándiz, és “de vital importància eradicar aquesta plaga que afecta, segons les dades conegudes aquesta setmana, a 57 municipis en les Comarques dels Marines i El Comtat i que està provocant pèrdues en el sector de l’ametler i deteriorant greument el nostre entorn”.

La Xylella fastidiosa és un bacteri fitopatogen que provoca greus danys mediambientals i econòmics, afectant fonamentalment a espècies com l’olivera, la vinya, l’ametler, la prunera, el préssec i el llimoner, cultius profundament arrelats en el nostre país. Originària de Califòrnia, on va ser detectada ja en el segle XIX, el primer brot en sòl europeu es va desencadenar en el sud d’Itàlia en 2013., amb una afectació total en el terme municipal de 22 d’aquestes localitats i parcial en altres 35. Els primers casos a la Comunitat Valenciana, i també en la península, es van detectar el passat mes de juny en la localitat alacantina de Castel del Castell de Guadalest, situada en la comarca La Marina Baixa.